05.04.2017 22:07

Vážení spoluvlastníci. Prosím přijměte ode mě několik slov k uplynulému roku 2016, ale i k poslednímu vyúčtování za rok 2016

Vážení spoluvlastníci. Prosím přijměte ode mě několik slov k uplynulému roku 2016, ale i k poslednímu vyúčtování za rok 2016.

 

Považuji za vhodné Vám objasnit situaci ohledně některých položek z vyúčtování.

Nejprve, ale několik postřehů z nedávné minulosti.

Jako výbor SVJ máme za sebou velice náročný rok ve které jsme 99 % úsilí a času věnovali přípravě nových stanov SVJ. Tato příprava spočívala především v obeznámení se se současnou legislativou Nového občanského zákoníku a Zákonu o korporacích o které se nové stanovy pro SVJ opírají a ze kterých vychází. Udivilo nás množství právnických názorů na jednotlivé body stanov. Sice jsme měli k dispozici vzorové stanovy od SBDZM, ale i těmto vzorovým stanovám předcházela rada právního oddělení (na začátku r.2016), aby jsme posečkali s přípravou a počkali na společné prohlášení právníků družstva. Z jiných zdrojů se k nám však přicházeli informace opačné a dostávali se k nám “vzorové stanovy” od jiných správcovských firem či jiných SVJ se “zaručenou správností jejich znění”. Tyto “jiné” stanovy, resp. některé body v nich však nebyly akceptovány a potvrzeny právním oddělením SBDZM které jsme pověřili dodáním těchto stanov pro naše společenství. Nezbylo nám nic jiného než se postupně prokousávat jednotlivými body, čerpat informace z diskuzí na odborných webech, ze zkušenosti sousedních SVJ, z rad různých právníků a hledat “správnost znění” v souladu s právním oddělením SBDZM. Jen tato samotná příprava nás stála mnoho a mnoho našeho osobního času, nespočet emailové korespondence a telefonátů na naše vlastní náklady a na úkor našich rodin a osobních zájmů. Nemá cenu se rozepisovat o “podkopávání noh” a spousta napadaní našeho přístupu od některých vlastníků.

Další fáze byla zapracování vlastních představ jednotlivců nad kterou se shodlo více vlastníků a projevili přání o změnu konkrétních odstavců stanov. Následovala opětovná, úmorná a zdlouhavá korespondence s právním oddělení SBDZM a hledání “jiných” právních názorů.

Ve výsledků byly připraveny stanovy ve dvou podobách ke schválení na shromáždění vlastníků 8.12.2016. za přítomnosti notáře. Jedna verze obsahovala kontrolní komisi a druhá verze nikoli. Jestli si dobře vzpomínám tak proti verzi stanov bez kontrolní komise bylo při prvním hlasování 36,21 % platných hlasů a pro bylo 63.79 %. Potřebný počet hlasů ke schválení těch nebo oněch stanov byl 75 %.  Z tohoto výsledku bylo možno usuzovat,  že při dalším hlasování nebude přijat ani druhý návrh. V tu chvíli jsem byl upozorněn přítomným notářem, že pokud neschválíme ani druhý návrh, a vše tomu nasvědčovalo, nebudeme mít stanovy žádné (hlasování totiž již nelze opakovat na stejném shromáždění s předem daným a schváleným programem schůze) a čeká nás stav kdy nesplníme požadavek zákona, mít nové stanovy do konce roku 2016 s hrozbou pokuty, a budeme muset znova svolat shromáždění a hlasování opakovat. Byl jsem tedy postaven před rozhodnutí: 

  1. Mít stanovy které chce teoretických 36 % hlasů vlastníků - pro mě osobně špatná volba.
  2. Opakovat schůzi v lednu 2017 a čelit nařčení, že nám hrozí pokuta za nesplnění požadavku zákona mít stanovy do konce roku 2016 - pro mě osobně také špatná volba.
  3. Ustoupit menšině 36 % a v druhém hlasování nechat schválit stanovy více nechtěné jak chtěné - pro mě osobně také špatná volba.

Výbor SVJ i většina přítomných se rozhodl pro poslední variantu. Bod C. se všemi důsledky. Máme tedy stanovy více nechtěné jako chtěné a každému dalšímu výboru který bude zvolen po nás přeji pevné nervy.

Takto tedy dopadla celoroční práce na přípravě stanov SVJ. Budiž tedy většině útěchou, že změnu stanov v případě potřeby lze kdykoli odhlasovat snáze ji (75%) jak si pořídit např. bankovní úvěr na výtahy kde stačí jeden jediný hlas aby schválení zablokoval. Opět jeden z povedených bodů našich stanov prosazený jednotlivcem avšak schválený “většinou”. I pan notář kroutil hlavou. Jeden spoluvlastník vtipně zezadu poznamenal, když sledoval dohady mnohých, že většina ani neví pro co hlasuje. Zajímavý postřeh.

 

Nyní se vyjádřím k odměnám pro výbor SVJ. Výbor v roce 2016 čítal pět vámi zvolených osob vč. mě. Činnost, osobní odpovědnost, čas a energii výboru našeho SVJ a vše co přináší práce s lidmi byla dne 29.9.2008 na shromáždění vlastníků nastavena ohodnocením 60 tis Kč za rok. Tj. 1000 Kč za měsíc na člena výboru. Zdali byla myšlena tato odměna pro rok 2008 nebo i pro každý další, zdali pro výbor v roce 2008 nebo i pro každý další následující výbor není z tehdejšího zápisu jasné. Nově zvolený výbor tuto částku v minulosti přijal jako nastavený standard a zvyklost v našem domě.  Odměny byly každý rok (za mého předsednictví) rozdělování vždy po dohodě celého výboru s ohledem na vytíženost jednotlivých členů výboru různě. 

Avšak v roce 2016 bylo vytížení výboru na takové míře až jsme ztrácely chuť pokračovat. Bylo tedy rozhodnuto o mimořádných odměnách nad rámec 60 tis ročně. Mimořádná odměna měla alespoň z části kompenzovat náročnou přípravu nových stanov. Podotýkám, že s touto činností se po nás již nebude zabývat žádný další výbor (za předpokladu, že si naši zákonodárci nevymyslí další změny) a naše vytížení jsme rozhodně vnímali jako práci nad rámec povinností výboru. Každé další schvalování odměn proběhne již dle nových stanov a bude je schvalovat shromáždění vlastníků na každý rok. Za rok 2016 byly odměny nastaveny takto:

 

Mzdy domovních zaměstnanců + Odměny funkcionářů

Radkovi Šafkovi, předsedovi, bylo vyplaceno za rok 2016 na bankovní účet přesně 35 775 Kč.

Z toho: 12 000 Kč jako obvyklé funkcionářské poplatky a 23 775 Kč mimořádné odměny (230 hod).

Nad rámec povinností předsedy také zdarma spravuje naše webové stránky.

 

Petru Hubenému, místopředsedovi, bylo vyplaceno za rok 2016 na bankovní účet 21 921 Kč. Z toho: 12 000 Kč jako obvyklé funkcionářské poplatky a 9921 Kč mimořádné odměny (96 hod).

Nad rámec povinností místopředsedy také zdarma spravuje elektronický čipový systém v domě.

 

Pavlu Nečáskovi, členovi výboru, bylo vyplaceno za rok 2016 na bankovní účet 16 973 Kč. Z toho: 12 000 Kč jako obvyklé funkcionářské poplatky a 4973 Kč mimořádné odměny (39 hod).

 

Haně Maierové, člence výboru, bylo vyplaceno za rok 2016 na bankovní účet 20 415 Kč. Z toho: 12 000 Kč jako obvyklé funkcionářské poplatky a 8415 Kč mimořádné odměny (66 hod).

Nad rámec povinností člena výboru také prováděla právní posouzení smluv, nabídek a úředních dokumentů.

 

Petrovi Novotnému, členovi výboru, bylo vyplaceno za rok 2016 na bankovní účet 16 973 Kč. Z toho: 12 000 Kč jako obvyklé funkcionářské poplatky a 4973 Kč mimořádné odměny (39 hod).

 

Celkem tedy členové výboru obdrželi na své účty 112 057 Kč viz příloha. Částky které jsou uvedeny ve vyúčtování jsou celkové částky vč. sociálního a zdravotního pojištění, srážkové daně a poplatků za zpracování mezd. Najdete je pod názvy Mzdy domovních zaměstnanců (mimořádné odměny) a Odměny funkcionářů (obvyklé odměny). 

Sečteno podtrženo. Každá bytová jednotka měla ve výjimečném minulém roce zvýšené náklady  na mzdy výboru o cca 95 Kč měsíčně.

Tolik k vysvětlení co se týče mezd výboru.

 

Dále jen několik postřehů k některým dalším bodům ve vyúčtování.

 

Pojištění

Zde snad jen dodám že celý dům je pojištěn u Kooperativy a tuto smlouvu naleznete webových stránkách

 

Ostatní služby

Tato položka obsahuje různé položky jako např. platba notáři, platba za archivaci dokumentů, sledovací služba katastru ale i kancelářský papír.

 

Správa

Stabilně nastavená platba vůči SBD ZM za správu našeho SVJ.

Zde bych velice rád na příštím shromáždění vlastníku navrhl bod k hlasování aby byla pozměněna smlouva s SBD ZM a zajišťovali zasílaní doporučené korespondence v naléhavých případech jako jsou třeba upomínky. Nyní zajišťuje výbor SVJ.

 

Teplá voda a studená voda

Info: Letos nás čeká výměna vodoměrů na teplou a studenou vodu v bytech.

 

Teplo (topení)

Máme za sebou druhou sezonu kdy je spotřeba tepla měřena měřidly. Stále je zde několik bytů které mají velice nepříjemný nedoplatek za teplo. Předpokládám, že tito uživatelé stále nepochopili funkce termoventilů které automaticky hlídají spotřebu tepla. A tím i finance. Pokud jste to zrovna Vy a máte zájem o vysvětlení či nastavení těchto ventilů ve vašem bytě, neváhejte se na mě obrátit. Rád pomohu s nastavením popřípadě zkontroluji jejich funkci. Pozn. lze provést pouze když se topí takže nejdříve na podzim.

Viditelnou úsporu na této energii jistě také zaznamenáme po výměně sklepních oken za nová těsná okna. V zimních měsících dochází skrze tyto okna k proudění chladného vzduchu do domu a komínovým efektem se zima táhne až do horních pater. Tento chlad “proměňujeme” zpět na teplo všichni ze svých peněz. A zbytečně.

 

Elektřina společných prostor

Zde se nám opakovaně ukazují úspory díky pořízení nových úsporných svítidel ve společných prostorech. Také se povedlo docílit aby si společnost BDtel na své náklady zřídila vlastní elektroměr a nečerpala naši elektrickou energii.

 

Odvoz odpadků

Účtován dle počtu osob na bytovou jednotku

 

Náklady na zprac. exter. firmami

Smluvní poplatek za rádiový odečet a následné zpracování dat z měřidel na radiátorech firmě Inmes. Viz. samostatný list pro každý byt ve vyúčtování. 

 

Závěrem jen připomenu, že nyní běží 30. denní odvolací lhůta pro údaje uvedené ve vyúčtování. Do uplynutí této doby lze podat reklamaci na nesprávnost vyhotovení či údajů. Pozn. jedna reklamace již podána byla a je možné že dostaneme vyúčtování nové. Uvidíme. To rozhodne SBD ZM. 

Nedoplatky: doporučuji počkat oněch 30 dnů a po té uhradit.

Přeplatky: po uplynutí 30 dnů budou automaticky vypláceny na účty ze kterých je prováděna platba nebo jiným způsobem který jste si domluvili na SBD ZM v předchozích letech. Nic se nemění. Kdo platí složenkou těm budou vystaveny přeplatky opět na složenku.

Případnou změnu výše záloh hlaste písemně výboru do schránky SVJ v domě popř. osobně v první středy v měsíci v 18 - 19 hod.

 

S případnými dotazy se na mě neváhejte obrátit

 

S pozdravem 

Radek Šafka

Příloha: (ke stažení níže...)

 

Informace k vyúčtování za rok 2016.pdf (511432)

 

—————

Zpět


Kontakt

Výbor:

Pod Strání 2167/24
Praha 10 - Strašnice


Předseda: Šafka R. b65
Místopředseda: Krúpa R. b32